Mezi menší a nápadité dárky mohou patřit i jedlé lahůdky, vlastnoručně vyrobené. Podle mě to má být něco trochu zvláštnějšího, třeba i z méně obvyklých surovin, nebo pracnějšího na přípravu. Měly by to být trvanlivější, ne nutně vánočně ochucené, neb právě o Vánocích je plno jiných lákadel. Často na jedlé dárky používám nějaký ten alkohol, který zlepší chuť i level.
Na některé tipy je už letos pozdě, třeba šípkovou marmeládu, sušené i naložené houby, borůvky a brusinky…
Tyhle se však dají udělat i nyní: domácí paštika, pomerančová marmeláda, cibuláda, čokoládový likér, dýňový džem, solený karamel, lemon curd a dokonce na poslední chvíli: rozinky v rumu, ořechy v karamelu, vinný rosol, sádlo se škvarky, utopence, nakládané sýry, ochucené křeny. Novým receptem do skla jsou babas au rhum, bábovičky v rumu, které jsem právě vyzkoušela.
Vyhrát se dá i s balením, za ty roky jsem zkusila různé způsoby, ale volím to nejjednodušší. Už dávám jen černobílé štítky, které lepím oboustrannou páskou na sklenice, nakoupené ve větším množství. Vybrala jsem ty rovné, jsou vidět u babas. Nepoužívám už ani potahy na víčka, jak je na starší úvodní fotce, neb mám jednobarevná víčka nová, je semtam přidávám jiné skleničky, hlavně ty menší. Lahvičky na likéry jsem taky objednávala. Balení několika kusů řeším většinou celofánem, těžší kusy dávám do papírové přírodní tašky. Nemám to nijak zdokumentované, abych to jako neprozrazovala, ale letos si schvaluji výjimku, neb čtenářů je řádově více než obdarovaných 🙂
Pro více tipů klikněte na rozcestník.
Jako dárek pro ty, co o jídle rádi mluví i čtou , můžu doporučit knížku Zrnka všehochuti. Zavzpomínají si se mnou na zážitky s novými pokrmy při cestách za hranice ještě v době bez mobilů a internetu… K objednání za dobrou cenu zde, rovněž v knihkupectvích a jejich eshopech.
Nejnovější komentáře