Tak jsem trochu zpožděná s přípravami, neb anglický christmas / fruit cake se připravuje už na konci listopadu. Protože jsme ho ale jedli vloni až během svátků, zveřejňuji ho až letos. Dřív bych nevěděla, jak se povedl – ale chutnal báječně. Je plný sušeného a kandovaného ovoce a hodně se podobá anglickému pudinku, který se na rozdíl od něj vaří. Nechává se uležet, ideálně se co týden pokropí trochou alkoholu. Před podáváním se často zdobí marcipánem. Mohl by být i jedlým dárkem, proto jsem ho vloni vyzkoušela v menším množství a upekla v rovných zavařovačkách (350 ml). Hned jsem těsto propíchala, přidala trochu pomerančového likéru a uzavřela. Vydržel v teple krásně. Další alkohol jsem dávala až týden před svátky.
Je potřeba opravdu hodně sušeného ovoce, základem byly švestky, brusinky, rozinky, citronová a pomerančová kůra, datle, prostě co je k dispozici, originálně i kandované třešně a rybíz.
Načetla jsem různé postupy, tento patří k těm jednoduchým. Těsto se umíchá v kastrolu najednou, nemusí se nic předem máčet a podobně. Nejprve jsem si připravila všechno možné sušené ovoce, celkem 700 g. Stačí ho projet tyčákem nebo trochu nasekat. K tomu se ostrouhá jeden pomeranč a jeden citron a šťáva se vymačká. V kastrolu jsem rozpustila 175 g másla a 200 g cukru (hodí se i třtinový), přidala ovoce a 120 ml cherry brandy (whisky, rumu, likéru) a mírně vařila asi deset minut, dala trochu chladnout.
Hned jsem dala hřát troubu na 160 °C, formu o průměru 20 cm bych vyložila papírem. Sklenice jsem vymazala. Do směsi ovoce jsem přidala 85 g hrubě mletých mandlí a 3 vejce, pak 200 g hladké mouky a 1/2 lžičky prdopeče a koření: lžička skořice a 1, 5 lžičky směsi mletého nového koření, zázvoru, kardamomu, hřebíčku. Promíchala jsem těsto a přendala ho do sklenic, plnila jsem do 3/4. Povrch jsem trochu uhladila. Peče se dlouho i podle velikosti forem, ta dortová asi 3/4 hodiny a potom ještě další hodinu i víc na 140 °C, dokud špejle nevyjde čistá.
Horké dorty jsem propíchala a polila další brandy (asi 4 lžíce) a hned zavřela víčkem. Pečený ve formě se nechá vychladnout, a pak se uloží do dvou vrstev pečícího papíru a přes něj do fólie a dá do vzduchotěsné nádoby. Jednou týdně je potřeba dort polít další pálenkou. Ale sklenice jsem otevřela až tak pět dnů před Vánoci a kropila každý den. I na talířku jsem ještě lžíci pomerančového likéru přidala a dozdobila šlehačkou, marcipán jsem už nedávala.