Každý, kdo doma vaří, zná jistě tu situaci: Ach jo, co mám zas vařit? Já nevím, už jsme všechno měli… Bloumá po netu, případně listuje papírovými kuchařkami a časopisy nebo svou sbírkou receptů, a pořád nic. I když sama mívám v zásobě různé tipy, co bych chtěla zkusit, ne vždy se to vzhledem ke strávníkům hodí, ne vždy jsou po ruce suroviny a taky se mi něco jednoduše nechce… Zkrátka ani já nejsem podobných bezvýchodných situací ušetřena 🙂
Škvarky jsem měla v ledničce už déle a muž o ně nestojí. Krom toho jsem už snad týden chodila kolem zbylého kysaného zelí, až jsem se upnula na škvarkové placky se zelím – to jsem si právě pročetla všechny recepty od Makové panenky a po dlouhém váhání jsem si je lehce zprůměrovala.
Použila jsem zhruba stejně mletých škvarků, zelí a mouky, 400 g (+-50 g) na 1 vajíčko a 1 prdopeč, sůl, případně pepř, paprika. Škvarky jsem rozdrtila v mixéru a vše spojila na těsto robotem. Na plech jsem tvarovala tenčí placky a upekla pěkně dozlatova na 180 °C. Byly výborné. Druhý den jim pomohlo lehké ohřátí v mikrovlnce.
Jelikož bylo k mání velmi výhodné kuře (padesátka za kilo), vybrala jsem jedno pořádnější dvoukilové, že se přemluvím a vykostím ho… Návod je tady, není to tak hrozné, když víte, jak začít. Kostru a další zbytky jsem rovnou odložila do hrnce a pak je se zeleninou vyvařila na polévku. Plát masa jsem ještě lehce seřízla na silnějších místech a získala porci nudliček, které jsem použila k obědu jako orange chicken. Dá se použít samozřejmě jakékoli kuřecí. Nudličky jsem nejprve na chvíli naložila do směsi ze škrobu, sójové omáčky a vejce. Stačí prudce opéci, dát stranou a z pomerančové marmelády a daší sójovky umíchat trochu omáčky, kuře v ní obalit a podávat s rýží. Chutnalo to skvěle, je to ta nejjednodušší verze, jinak se dává samozřejmě čerstvá šťáva a kůra z pomeranče.
Kuřecí roládu jsem naplnila cibulí, slaninou a sušenými houbami – klidně se mohou dát suché, nasáknou se během pečení. Roládu jsem trochu svázala a šoupla do pekáče s dalšími houbami, na celou jsem jich použila dobré tři hrstě, trochu podlila a pekla asi hodinu přiklopenou, asi dvakrát podlila a přelila výpekem, a pak jsem ji dopekla odklopenou na barvu. Resumé: z jednoho kuřete jsem vyrobila 6 porcí polévky, 8 porcí rolády (po 2 plátcích) a 1 porci pomerančového kuřete.
Pak tu mám pro inspiraci pár zajímavějších denních jídel za posledního cca čtvrt roku:
Růžičková kapusta se slaninou, pečená zelenina jako příloha ke kaprovi, kuře na zelí, celestýnské nudle s okurkovou omáčkou, kuře na pórku nebo na žampionech, dýňové risotto.
Krom toho vařím i nejobyčejnější klasiku jako rajskou, sekanou, guláš s fazolemi, prejt se zelím, segedin, játra na víně, bramboráky se zeleninovou směsí, zapečené těstoviny, šišky. O francouzských bramborách jsem už psala. Moc mě to nebaví, ale strávníci taková jídla vyžadují 🙂
Starší tipy zde anebo v mé poslední knížce Zrnka všehochuti.
Nejnovější komentáře