Myslím tedy vařených brambor, což se mi ale do názvu už zdálo moc dlouhé 🙂 Když vařím pro víc lidí, často zbyde pár kousků brambor, které ani nevydají na jednu porci. Strčím je v krabičce či sáčku do lednice, a když za dva tři dny potřebuju oběd pro jednoho, jako když je najdu.
Výborně se rozdrtí v malém sekáčku, který mám k tyčáku. Hned k nim přidám i trochu mouky, maximálně tak polovinu jejich množství, trochu soli a zamíchám, stačí pár otáček. Ušetří se strouhání i ruční zpracování těsta. Musí ale zůstat dost měkké, jinak bude výsledný pokrm tuhý. Těsto se dá použít hned nejméně dvěma způsoby: pár placek opečených nejlépe na sádle se hodí jako příloha, i samotné jsou dobré.
Porce noků je rovněž rychle hotová, tvořím je z tlusté placky, trochu podsypávám moukou. Je to jednodušší než válet šišky po jedné. Vaří se jen krátce. Dobré jsou se zelím nebo špenátem i s omáčkou. Dovedu si je představit i nasladko s mákem, perníkem nebo strouhankou. Ani ve větším množství se bramborové noky neztratí, tuhle jsem jimi nakrmila i všechny tři holčičky. Kdybych je kupovala, potřebovala bych dvě balení, a to by už vyšlo pěkně draho.
Když nemáte zbytek brambor, rychle je připravíte v mikrovlnce: asi tři brambory, umyté a propíchané, dám do mikrotenového sáčku, k nim lžíci vody a zapnu na cca 4 minuty, zkusím pak nožem, případně minutku přidám.