Zapečené brambory, u nás zvané francouzské, snad skutečně vznikly z gratin dauphinois, ale během putování Evropou a staletími se značně proměnily, jak se dozvíte v mém starším článku. Nicméně jde o jídlo celkem šikovné a oblíbené. Doma jsme je dělávali jednoduše, jen uzené maso nebo i uzenina, brambory a pár vajíček rozšlehaných v mléce. Většinou jsme používali vařené brambory, ale časem pak i syrové, jde to taky, jen se pečou déle. Jsou podle mě chutnější. Zkoušela jsem do nich přidat i ledacos jiného, pórek, brokolici, špenát, kapustičky, lze použít i jiné zbytky masa, v provizorním režimu i konzervu. Nebylo špatné zapéct stejně uzenou makrelu.
Když však muž projevil to přání, nahledala jsem nějaké recepty. A skutečně jsme nikdo neznal, že by se do francouzských brambor přidávala vařená vejce nebo hrášek a taky cibule…Takže jsem pak trochu kombinovala, vařená vejce zavrhla, zálivku zvolila lepší. Nejvíce jsem se držela receptu od Flo, kde se dozvíte i podrobný postup, co a jak a proč.
Na šest porcí jsem vzala 1, 5 kg den předem uvařených brambor, 0, 6 kg uzeného, 1 cibule, 1 plechovku hrášku, kousek dýně a na zalití 1 šlehačku, 150 ml mléka a 3 vejce, navrch asi 70 g strouhaného sýra. Podle rad jsem cibuli, maso i hrášek trochu orestovala. Brambory jsem pepřila a solila jen mírně, neb maso bylo slané hodně. Pekla jsem nejdřív bez zálivky, pak s ní a nakonec se sýrem. Upeklo se celkem hezky, ale dole zůstaly brambory spíš mokré, nevypečené. Na to mléko jsem se měla vybodnout a dát víc smetany… nebo vše více upražit! Maso bylo až moc libové. Nebylo to špatné, s tím hráškem a dýní zajímavější, ale takové dietní. Aspoň že muž to schválil.
Nejnovější komentáře